Op deze pagina kunt u informatie vinden over zelfzorg, online diensten, inloopspreekuren, zorgverleners, gezondheidsapps, documenten, patientengroepen, evenementen en gezondheidsnieuws uit de wijk. Voor meer informatie, klikt u op de plaatjes. Met de zoekfunctie hier boven, kunt u eveneens naar informatie zoeken. Wilt u meedenken over het Gezondheidsplein? Klik dan hier.

Iedereen met een account op Buurtplein is automatisch lid van het Gezondheidsplein en ontvangt gemiddeld 1x per week gezondheidsnieuws via e-mail. Wilt u liever geen mail van Gezondheidsplein ontvangen? Klik dan (wanneer u ingelogd bent) hier rechtsboven op de knop "Mijn Privacy" en vink het vakje "Notificaties ontvangen" uit.

  U kunt ons ook volgen op Facebook
 

GEZONDHEIDS EVENEMENTENGEZONDHEIDSNIEUWS

Thuisarts.nl is uitgebreid met informatie over behandelingen in het ziekenhuis. Bekijk de 29 aandoeningen op www.thuisarts.nl/ziekenhuis
De informatie is begrijpelijk en onafhankelijk, zodat u beter voorbereid bij uw specialist komt.
De nieuwe website naarjehuisarts.nl helpt mensen met een verstandelijke beperking om beter voorbereid naar de huisarts te gaan. De bezoekers krijgen er uitleg via animatie en kunnen er telefoongesprekken oefenen. Verder kan de patiënt op de site een vragenlijst invullen die uiteindelijk resulteert in een samenvattend document, dat hij kan printen en meenemen naar de huisarts. Op deze manier denkt de patiënt vooraf beter na over de klacht en is het voor de huisarts eenvoudiger om tot de kern van de klacht te komen. De site verlaagt ook de drempel als het gaat om een taalbarrière.
Steunpunt Mantelzorg Verlicht helpt mantelzorgers hun weg te vinden in de zorg en biedt praktische en emotionele ondersteuning. Wilt u weten wat dat precies inhoudt, of heeft u vragen? Kom dan naar de

Thema avond Mantelzorg
donderdag 15 maart

Sprekers: mevr. Klien van der Burgt en mevr. Liesbeth Hendriks van Steunpunt Mantelzorg Verlicht.

Programma:
19:00 uur: ontvangst met kopje koffie of thee met iets lekkers erbij
19:30 uur: eerste deel lezing
20.15 uur: pauze en bezoek aan informatiestand
20.45 uur: tweede deel lezing en gelegenheid tot het stellen van vragen
21.30 uur: afsluiting

De lezing is openbaar en gratis toegankelijk. Ook niet leden zijn van harte welkom.

Aanmelden bij Greet van Gessel: 06 83 40 78 50.

Locatie: Wijkcentrum De Mortel, Savoiepad 14, Eindhoven
Sinds kort is Ergotherapie Van Bakel (ELZ) aangesloten op ZorgDomein en vanaf nu kunnen (huis)artsen via ZorgDomein digitaal verwijzen. 

Hiermee wordt verwijzen en het overdragen van de juiste informatie tussen de (huis)arts en de ergotherapeut nog gemakkelijker en hopen we de samenwerking met de (huis)artsen te versterken.

Wat betekent het voor u als de (huis)arts verwijst naar Ergotherapie Van Bakel via ZorgDomein? lees verder: https://www.ergotherapie-vanbakel.nl/nieuws/verwijzen-naar-ergotherapie-van-bakel-via-zorgdomein/ , of klik hieronder op
Bankzaken regelen, verzekeringen afsluiten, reizen boeken; we doen het graag zelf én we doen het steeds vaker digitaal. Ook de zorgverleners in Achtse Barrier bieden online diensten. Ze zijn makkelijk te vinden via het digitale buurtplein en op de websites van de huisartsenpraktijken. 
In het 't Brierke van maart 2018 staat een artikel over digitale gezondheidszorg in onze wijk.
Huidaandoeningen kunnen je leven behoorlijk beinvloeden en ermee omgaan is niet altijd makkelijk. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie ontwikkelde een filmpje waarin uitleg wordt gegeven over het bespreekbaar maken van psychosociale klachten bij huidproblemen.
Het filmpje is o.a. terug te vinden in de Bibliotheek van het Gezondheidsplein, onder het tabblad video's en via onderstaande link.
In de bibliotheek van het gezondheidsplein vindt u een artikel over de Training Spraakafzien uit het vakblad voor Audiciens, uitgave van Audined (2018-1).
De (sociale) gevolgen van slechthorendheid worden vaak onderschat. Zowel de slechthorende als de mensen in hun omgeving hebben te maken met deze gevolgen.
In het artikel worden audiciens geattendeerd op deze waardevolle training, maar ook voor anderen is het van belang om op de hoogte te zijn van het bestaan van de training Spraakafzien, die door logopedisten wordt gegeven.
Op 19 februari overleed Willem Hofkes. Samen met Jan van Zwam startte hij midden jaren '70 de eerste fysiotherapiepraktijk in onze wijk op de Orleanshof. Hij was een van de grondleggers van het gezondheidscentrum Achtse Barrier, dat in 1987 haar deuren opende. Willem was een belangrijke gangmaker achter de voortreffelijke samenwerking die daar ontstond met de huisartsen uit de wijk. Door jarenlange maandelijkse besprekingen leerden huisartsen en fysiotherapeuten elkaar heel erg goed kennen, vulden ze elkaar goed aan en werd de zorg steeds beter. Willem was o zo trots op die samenwerking. Ook als voorzitter van de beleidsadviesraad van elz' zette hij zich vele jaren in voor de samenwerking tussen alle zorgverleners van elz' Achtse Barrier.
Daarnaast was Willem een meer dan voortreffelijke vakman en een hele harde werker. Als fysiotherapeut had hij een zachte aanpak, empathisch, met veel gevoel en een scherp luisterend oor. Als geen andere leerde hij zijn patiënten om te voelen hoe zij zo goed mogelijk in contact konden komen met hun eigen lijf en zo aan hun herstel konden werken. Zijn patiënten droegen hem op handen. Wij huisartsen deden dat ook.
In 2009 stopte Willem samen met Jan als praktijkhouder, maar ook daarna bleef hij nog een aantal jaren in zijn oude praktijk actief. Hij behandelde er de meest kwetsbare ouderen thuis en zette zijn kennis en ervaring in om de jonge fysiotherapeuten de kneepjes van het vak te leren. 
De laatste jaren had Willem het niet gemakkelijk, en ook zijn gezondheid liet hem in de steek. Uiteindelijk overleed hij op 19 februari op 67-jarige leeftijd. Wij zijn Willem veel dank verschuldigd en herinneren ons hem als een warme, integere en bevlogen collega.
Namens de zorgverleners van elz', 

Maarten Klomp, huisarts
In de Bibliotheek van het Gezondheidsplein vindt u onder het tabblad Video een voorlichtingsfilm over de Huisartsenpost Oost-Brabant. Waar komen uw telefoontjes terecht in de avond- en weekenddienst? Hoe werkt triage aan de telefoon door de doktersassistentes? Een kijkje binnen het callcenter van de huisartsenpost. 
U kunt het filmpje snel openen door op onderstaande link te klikken.
De griep heerst in ons land en daar merken de triagisten op de triagecentra van Huisartsenposten Oost-Brabant alles van. De telefoon staat roodgloeiend. Door de enorme drukte lopen de wachttijden aan de telefoon op. Soms tot wel 40 minuten. 
Daarom een verzoek aan patienten:
Raadpleeg eerst Thuisarts.nl of neem tussen 8:00 – 17:00 uur contact op met de eigen huisarts, omdat deze de patiënt het beste kent. Blijven de zorgen bestaan, bel dan -buiten kantooruren- de huisartsenpost.
Op 6 maart a.s. start er via De Ondernemende Huisarts voor patienten van de huisartspraktijken in de Achtse Barrier een groepstraining stoppen met roken van Sinefuma: ‘Rookvrij! Ook jij?'
Deze training zal plaatsvinden op Clematis Gezondheidscentra, locatie Gestel Midden, Peter van Anrooylaan 5, 5654 MA Eindhoven.
7 dinsdagen van 19.00-20.30 uur (6, 13 en 27 maart, 3, 10, 17 en 24 april)

Aanmelding:
- Voor patiënten in een zorgprogramma: via het Care2U behandelplan. Neem contact op met uw praktijkondersteuner.
- Voor patiënten die NIET in een zorgprogramma zitten: via website Rookvrij! Ook jij?
https://www.rookvrijookjij.nl/cursus/18-brabant/413-stoppen-met-roken-eindhoven-sor-3

Vergoeding:
- Voor patienten in een zorgprogramma: 100% vergoeding door Zorggroep DOH (gaat niet van eigen risico af)
- Voor patiënten die NIET in een zorgprogramma zitten: vergoeding afhankelijk van zorgverzekeraar.
Zie hiervoor:
https://www.rookvrijookjij.nl/stoppen-met-roken/wat-kost-stoppen-met-roken
Heeft u onbewust een patroon ontwikkeld waarbij u vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Wilt u zien wat er gebeurt als u dat gewoontegedrag doorbreekt? Wilt u fris aan de lente beginnen? U fitter voelen, meer energie hebben, misschien wat afvallen? Dan is IkPas iets voor u!
Zet uw alcoholgebruik op pauze en doe mee aan de landelijke actie: 30 of 40 dagen zonder alcohol. Meer informatie over deze actie en aanmelden kan via de website https://ikpas.nl  (zie onderstaande link).  De actie start op 14 februari (40 dagen) en 1 maart (30 dagen). Aanmelden kan nog steeds.
Tandarts Gerard Hoefnagels van Tandartsenpraktijk Achtse Barrier in het Gezondheidscentrum is vanwege zijn sabbatical een lange tijd afwezig geweest.
Hij heeft uiteindelijk besloten om te gaan stoppen en heeft dit persoonlijk aan zijn patiënten laten weten in een nieuwsbrief.
Zijn vrouw, Marjos Habets, blijft wel nog regelmatig op zaterdag, maar ook als invaltandarts in de praktijk werkzaam
Na bijna 20 jaar heeft diëtiste Josette van Bommel besloten haar werkzaamheden in de Achtse Barrier per 1 februari a.s. te stoppen.
Josette werkte op maandag in Gezondheidscentrum Achtse Barrier en was daarnaast 4 dagen in de week werkzaam in Gezondheidscentrum Orion. Zij zet haar werk daar voort. 
Diëtiste Marjo Geurts zal een klein deel van de cliënten uit de Achtse Barrier van Josette overnemen. Ook neemt Marjo de taken  in de Zorgprogramma's Diabetes en Hart-/Vaatziekten over.
Nieuw beweegprogramma in Eindhoven en omgeving

FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma opgezet door de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Het doel van FitStap is dat deelnemers zich in twaalf weken (weer) fit en vitaal voelen. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lichaam staat centraal. Op1 maart start FitStap vanaf 't Boshuys, Sonseweg 39, Best. Gecertificeerde wandelcoach, Ina Verhallen, helpt de deelnemers om zich voor nog geen € 12 per week vitaler, fitter en gezonder te voelen. Of je nu al een basisconditie hebt of niet. Of je gezond bent of rekening moet houden met een beperking. FitStap is leuk én haalbaar!

Zelf je training plannen
De deelnemers trainen gedurende het programma één keer per week in een groep, onder begeleiding van FitStap coach, Ina Verhallen. Tijdens de trainingen is er - naast beweging - ook aandacht voor voedingskennis, motivatie/coaching en cognitieve fitness. Daarnaast trainen de deelnemers twee keer in de week zelfstandig. Deze momenten kunnen zij zelf inplannen. Ook gaan de deelnemers aan de hand van opdrachten en tips actief in de weer met het aanpassen van hun leefstijl. 

Gratis app
Via een gratis app worden de deelnemers gemotiveerd en hebben ze contact met elkaar en met de coach. Naast fysieke bijeenkomsten vindt er dus ook online, interactieve ondersteuning plaats. Het verkrijgen van inzicht, vergroten van het zelfvertrouwen, laagdrempeligheid, haalbaarheid en plezier staan bij FitStap voorop. 

FitStap coach
FitStap coach, Ina Verhallen, is al vele jaren enthousiast wandeltrainer en daarnaast werkzaam als praktijkverpleegkundige bij een huisarts.

Aanmelden
Het 12 weken durende programma FitStap kost € 139,-. Aanmelden kan via www.fitstap.nl. Op deze website vind je ook meer informatie over FitStap.


leeg

INFORMATIE