Geschiedenisboek van Achtse Barrier

De historie van de Achtse Barrier

Boschdijk 870

Tijdens ons onderzoek hebben we kennis gemaakt met de familie van Peer van Kemenade, de trainer van VV Acht, juist ja, in de Leeuwenkuil aan de andere kant van de Boschdijk tegenover de Spaaihoefweg. Peer is een echte Achtse mens, zoals we zullen zien. De hele familie komt uit wat nu de Achtse Barrier heet.

Zo was Peer's vader Toon een van de 9 zonen van Fried van Kemenade en Johanna Koonings. Ze woonden in de boerderij die het adres Boschdijk 870 had (zie foto) en aan een pad stond waar nu de Marathonloop ligt.

Fried en Johanna krijgen er 15 kinderen. Een ervan is wereldberoemd bij de echte PSV supporter, zoon Harrie was jarenlang de uitbater van de Herdgang van PSV. Veel (oud) PSV-ers kwamen bij zijn begrafenis afscheid nemen in de Achtse St Antoniuskerk.

Peer, de kleinzoon van Fried vertelde nog een mooi verhaal over de 9 zonen van Fried. Eén van die zonen had bonje gemaakt op de kermis in Son en de volgende morgen vroeg (of diezelfde nacht laat) kwam een agent aan de deur bij Fried. De agent wilde de betreffende zoon spreken. "Ga maar naar boven", zei Fried, "daar ligt hij." De agent deed dat, maar toen hij boven kwam stonden er 9 broers op. De agent is snel weer naar buiten gegaan. Of de betreffende zoon zijn vader was, vertelde Peer er niet bij.

De onlangs overleden Peter Vermeulen, samensteller van mooie fotoboeken over Acht en bijdrager van veel foto's op onder andere www.eindhoveninbeeld.com schreef bij een van die foto's over Fried.
"Fried van Kemenade was de leider van een groep boerenvrijwilligers die aangetrokken waren door de Gemeentelijke Brandweer om blusactiviteiten te verrichten in geval van bos- of heidebrand. Zij kregen in bruikleen een schop, bijl en vuurklopper. Het uurtarief bedroeg overdag twee kwartjes en 's avonds en 's nachts een gulden."

Fried en Johanna komen allebei uit Woensel. Na hun huwelijk in 1920 wonen ze aan de Rijksweg 10. Inderdaad de Boschdijk, op de hoogte van het Minckelersplein.
In 1921 krijgt Fried een vergunning om de boerderij te bouwen en op 12 april 1922 trekt de familie in de boerderij. Als hij in 1962 verhuist naar de Waalstraat woont zijn zoon Frans er tot februari 1975. Dan wordt de boerderij gesloopt ten behoeve van de Marathonloop.

Voor reacties, mooie foto's en andere leuke verhalen: info@brierke.nl.

Wil van Melis
Henrie Wagenknecht