Geschiedenisboek van Achtse Barrier

De historie van de Achtse Barrier

Cornelia Adriana Maria Smetsers en De Bus

Vorig jaar hebben we contact opgenomen met Peer van Kemenade omdat we vermoedden dat hij iets te maken had met Fried van Kemenade van Boschdijk 780. Dat klopte, hij is de kleinzoon van Fried. In ons eerste gesprek met Peer van Kemenade vertelde hij verder dat niet alleen zijn vader Toon, maar ook zijn moeder Cornelia uit het gebied komt wat nu de Achtse Barrier heet.
Zijn moeder is Cornelia Adriana Maria Smetsers en is in 1923 geboren in De Bus, één van de twee bewaard gebleven boerderijen in onze wijk. We hebben deze inmiddels 92-jarige dame in het Antoniushuis in Acht een aantal keer mogen ontmoeten.

Cornelia zit nog vol prachtige verhalen, bijvoorbeeld over de tijd dat er nog geen elektrisch licht was, voor ons bijna onvoorstelbaar. Het kalveren van de koeien gebeurde in haar jeugd nog bij olielampen.


Boerderij De Bus, zoals velen die nog kennen

De oudere Woenselnaren onder ons herinneren zich nog wel de kruidenierswinkel op het Hendrik de Keyzerplein, tegenover de vijver. Hier heeft mevrouw Van Kemenade-Smetsers de eerste winkel van de Klimop-keten in 1960 geopend. Ze heeft de winkel 29 jaar uitgebaat; toen haar man Toon is overleden is ze er mee opgehouden.
 

Boerderij De Bus
Volgens Eindhoven-onderzoeker en bestuurslid van de Henri van Abbe-stichting Bauke Hüsken, die het kadaster heeft geraadpleegd, is De Bus in 1877 gebouwd en in 1894/1895 verbouwd. Theodorus van de Molengraaf en Wilhelmina van der Sande waren de eigenaren. Zij, ook wel Dorus en Meijn Meulengraaf genoemd, verkopen de boerderij in 1920 aan Antonius Albertus Smetsers, geboren in Best. Hij is op 18 mei van dat jaar getrouwd met Hendrina Maria van Gerwen. Dochter Cornelia vertelde dat haar vader Antonius behalve boer ook gemeenteraadslid is geweest.
Vanaf 1965 is zijn zoon Broer (Adrianus) Smetsers hoofdbewoner. In 1972 koopt de gemeente de boerderij, ongetwijfeld om te slopen voor nieuwbouw. Toch heeft Broer er nog tot 1996 gewoond. Tegenwoordig wonen er twee gezinnen.
Vanaf 1938 heeft De Bus nummer 1034 van de Boschdijk en is daarmee verbonden door een kastanjelaantje.
De Bus na renovatie

De Bus is tegenwoordig opgesplitst en nu bekend onder de adressen Indrelaan 67 en Mainelaan 20. Voor de liefhebbers: het kastanjelaantje is er nog en geeft elk jaar veel lekkere kastanjes!
Hoewel de boerderij en de bijgebouwen ervan meermaals zijn verbouwd, is het uiterlijk ervan gelijk gebleven, zoals op de foto van de kalender en bijgaande foto blijkt.
Voor reacties, mooie foto's en andere leuke verhalen, ook over de kalenderfoto's: wil@brierke.nl.

Wil van Melis en
Henrie Wagenknecht