Geschiedenisboek van Achtse Barrier

De historie van de Achtse Barrier

Jachtweg en Grensweg

Tussen de Perpignanlaan en de vijver loopt een pad waar naar onze mening vroeger de Jachtweg heeft gelopen. Waar de naam Jachtweg vandaan komt is ons onbekend, maar de Grensweg vormde in vroeger tijden de grens tussen Woensel en Son (tot de vorming van Groot Eindhoven in 1920) en Eindhoven en Son tot aan de grenscorrectie op 1 april 1972. De huidige grens tussen Eindhoven en Son ter hoogte van de Achtse Barrier is de A58/A50.
De Jachtweg is te zien op bijgaande foto. De Jachtweg kwam uit op de Grensweg waar de boerderij heeft gestaan. De boerderij moet gelegen hebben aan wat nu de Versailleslaan / Orleanshof is. Dat wordt in een reactie door Andries van der Veen bevestigd. Hij schrijft onder andere: "De boerderij op de pagina augustus moet volgens de kaart tussen de huidige Orleanshof en Versailleslaan hebben gestaan. Ik woon sinds 1988 op de Versailleslaan 19 in Eindhoven. Een voormalige buurman heeft eind jaren tachtig van de vorige eeuw al eens gezegd dat er nabij deze locatie een boerderij heeft gestaan. In het verleden heb ik eens bij tuinwerkzaamheden restanten van een keramische rioolbuis opgegraven.
In de zomer van 2013 is in de wijk glasvezel aangelegd, bij de graafwerkzaamheden in de Versailleslaan is een melkbus deksel opgegraven."


Op deze foto is de boerderij gefotografeerd in de richting van de Jachtweg. Rechts op de foto is de boerderij op de Jachtweg 1 te zien. Die boerderij stond er al vóór 1832, mogelijk dateert de boerderij van 1784. De vader van Theodorus (Dorus) Brands woonde er vanaf 1870, Dorus zelf was vanaf ongeveer 1905 de hoofdbewoner en de eigenaar.
In 1925 heeft hij tegenover de boerderij aan de Jachtweg een nieuwe boerderij gebouwd, die als Grensweg 1 bekend stond. Tot 1950 werd de Jachtweg 1 verhuurd en daarna gebruikt als stal. In 1977 werd Grensweg 1 gesloopt.
In het volgende hoofdstuk hebben we een foto van de plek waar vroeger Boschdijk 964 was. Op die plek stond de boerderij van de familie Judocus Renders en daarna zijn zoon Martinus en weer later de schoonzoon van de laatste, Toon Dekkers. De familie Renders woonde eerst in de boerderij links, maar heeft een deftig nieuw huis gebouwd.

In die boerderij woonde van 1947 tot 1954 ook Frans van Kemenade. Jawel, zoon van Fried en een broer van Toon uit eerdere verhalen. Hij had in de boerderij een melkschooltje. De foto hieronder is genomen bij het examen in 1949. Rechts achteraan staat Frans van Kemenade.
Examinatoren, de drie mannen links met stropdas, waren van de melkfabriek St. Jozef.
Ik veronderstel dat de melkcursus vooral dingen als hygiëne betrof. Als iemand mij kan vertellen wat de melkschool inhield, dan hoor ik dat graag.

 

Wil van Melis
Henri Wagenknecht