Geschiedenisboek van Achtse Barrier

De historie van de Achtse Barrier

Oude Bosschebaan 7

De 4 linden van deze foto staan nog aan de Oude Bosschebaan. Ze stonden, zoals bijgaande foto uit 1974 laat zien, voor de boerderij die Oude Bosschebaan nummer 7 als adres had.
Op de voorgrond is nog net de Mensfortweg, vroeger bekend onder de naam Rijkante, te zien. Op de hoek aan de overkant lag Prinsejagt, waarover we in een vorig hoofdstuk hebben geschreven.

De boerderij was er een van 3 aan de Oude Bosschebaan (nummers 3, 5 en 7) die het eigendom waren van (Theo)Dorus van Vroonhoven. Heel toevallig waren op een bepaald moment alle drie die boerderijen verhuurd aan iemand van de familie Tops:
Nummer 3 van 1964 tot de sloop in 1975 aan Jan Tops, nummer 5 van 1958 tot de sloop in 1986 aan Piet Tops en nummer 7 van 1964 tot 1978 aan Janus Tops.

Van Vroonhoven was dus een rijke boer, net als de familie van Luijtelaar, de eigenaar van onder andere Oude Bosschebaan 1, 2 en 4.

Er werd mij verteld dat de boerderij van nummer 7 in 1912/1913 werd gebouwd (bron: Bauke Hüsken) door Theodorus van Vroonhoven. Hij was ook de eerste bewoner in wat voor de samensmelting van Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel, Strijp en Eindhoven tot Groot-Eindhoven in 1920 nog huis Acht 127 heette. Hij woonde daar tot aan zijn dood in 1956 met zijn vrouw Maria van der Heijden. Ook haar zus Petronella van der Heijden woont bij hen in.

Dorus en Maria krijgen 2 dochters, Elisabeth (Betje) en Maria (Mien).
Bet en Mien zijn na de dood van pa de bewoners tot 6 december 1960. Dan verhuizen ze naar de Frankrijkstraat. Unne Woenselse kunde nie gauw uit Woensel wegkrijgen, denk ik!
Van 1964 tot 1978 wonen zoals gezegd Janus en Miet Tops op nummer 7. Daarna woont er tot de sloop in 1979 een valkenier: Sjef van Aerts.

Van Theodorus van Vroonhoven wordt verteld dat hij eigenlijk Van Vroenhoven heette, maar dat hij, uit onvrede met zijn familie, zijn naam voor 3000 gulden heeft laten veranderen. Bewijzen heb ik niet kunnen vinden.

De gemeente wilde de boerderij behouden, zoals de Bus en de Kaalhoef, maar toen de valkenier naar de Stoutheuvel vertrok, hebben vandalen de boerderij vakkundig gesloopt. De politie zal er wel niets aan gedaan hebben en de gemeente had het nakijken.

Overigens is de Stoutheuvel een straat in de wijk Vaartbroek in Woensel. Voor de oud-Woenselsen onder ons: De naam verwijst naar een plek aan de Woenselsestraat, vlak voor (Voor) Vlokhoven, zie http://www.eindhoveninbeeld.com/foto_groot.php?foto=216.

Wil van Melis
Henrie Wagenknecht