Geschiedenisboek van Achtse Barrier

De historie van de Achtse Barrier

Villa Alteveer


In de vorige paragraaf hebben we gezien dat Bernard en Frans Swinkels woonden op de Oude Bosschebaan 6 (Prinsejagt) en 8. Daar hebben ze gewoond tot in de 60-er jaren. Waar ze heengingen leest u in deze aflevering. Oude Bosschebaan 6 en 8 werden in 1973 gesloopt.

Villa Alteveer
Dit prachtige huis stond bekend onder de naam ‘Villa Alteveer'. Op het bordje naast de bovenramen staat Alteveer. Voor de naam van de villa kunnen een aantal verklaringen worden gevonden:

  • Volgens etymologiebank.nl betekent alteveer ‘al te ver' en heeft als tegenhanger altena of ‘al te dichtbij'. De naam Alteveer is gegeven aan een 17e eeuwse veenkolonie in Stadskanaal, Hoogeveen, De Wolden en een in Noordenveld.
  • Er is een villa /buurtschap Alteveer in Velp bij Rheden.

Welke van de bovenstaande verklaringen aanleiding was voor de naam is niet bekend. Maar, in 1919 komt de dan 18 jarige Jacob Albers uit Rheden naar Eindhoven. Hij wordt laboratorium assistent, waarschijnlijk bij Philips. Hij krijgt in 1933 vergunning om een huis te bouwen aan het Gruispad dat van de Boschdijk naar de Oude Bosschebaan loopt. Dat wordt Villa Alteveer aan de Boschdijk 900.
Jacob de jongere woont vanaf juli in de villa. Vader Jacob, bloemist, en moeder Everdina komen in november vanuit Rheden om bij de zoon in te trekken.

Bernard Swinkels, de opa van de vrouw van Peer van Kemenade, heeft van 1965 tot aan zijn dood in 1970 in villa Alteveer gewoond. Daarna zijn weduwe en haar nieuwe man tot 1976.

Toen we op zoek waren naar het gruispad, om de precieze ligging ervan te bepalen en er een foto van te maken, kwamen we de laatste bewoner van de villa tegen. Hij wees ons op de bomen die nu nog aan de Avignonlaan en op de kalenderfoto van mei staan. Deze bomen stonden voor de villa, de dennenboom rechtsvoor op de oude foto staat er niet meer, de boom erachter wel.
Pas in 1982 moest Alteveer wijken voor de kleine industrie in onze wijk. Een klein stukje verder op het Gruispad stond op Boschdijk 902 nog een knap huis. Boschdijk 902 werd 3 jaar vóór Villa Alteveer in 1930 gebouwd door ene Wilhelmus Willemse. Volgens de gegevens van de gemeente Eindhoven hebben de vader van Peer van Kemenade, Toon, en diens broer Godefridus tussen 1943 en 1947 als kostgangers in dit huis ingewoond. Volgens onze bronnen, de moeder van Peer en de schoonvader van Peer, is dit zeker niet waar. Het waarom van de foutieve inschrijving komen we nooit meer te weten, maar wellicht heeft het iets met de oorlog te maken.

In 1961 koopt Frans Swinkels dit huis. Hij woont er met zijn gezin tot 1978. Dan valt ook dit mooie huis ten prooi aan de uitbreidingswoede van de gemeente Eindhoven en wordt het afgebroken. Frans is, behalve schoonvader van Peer van Kemenade, de koster van de kerk in Acht. Hij woont nog in dat dorp.
Om het verhaal van Peer van Kemenade af te ronden: de vrouw van Peer, Ans Swinkels, is in dit huis op Boschdijk 902 geboren.

Stuur uw commentaar en mooie verhalen over de Achtse Barrier van vroeger naar Wil@Brierke.nl.

Wil van Melis
Henri Wagenknecht