Terug

Bericht

Kleuteroren verpest door koptelefoons

Kleuteroren stukgemaakt
door René Steenhorst
Steeds meer heel jonge kinderen kampen nu al met een voorgoed beschadigd gehoor.
Dat is de ervaring van oorspecialisten, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van kno-artsen. In hun spreekkamers zien zij zelfs kinderen van amper tien jaar met onomkeerbaar gehoorverlies.
„De oortjes van mobiele telefoons, evenals koptelefoons, waarmee peuters en kleuters door hun ouders bij de tv worden geparkeerd maken heel wat tere binnenoortjes kapot”, zegt kno-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam.

Moe van slecht horen
door René Steenhorst
?
Kno-artsen vrezen in de komende jaren een versnelde toename van mensen met een hoorprobleem. Nederland telt nu anderhalf miljoen slechthorenden.
De opmars van steeds meer kinderen en jongeren met verworven slechthorendheid is daarin een extra tegenvaller, stelt dokter Jan van der Borden. ,,Die ontwikkeling zal de cijfers helaas doen opzwepen. Veel ouders hebben niet door dat al die geluidsbelasting op hun kind - het leeft als het ware in een geluidsbox - stilaan bezig is het jonge kwetsbare oor te beschadigen.”
De Amsterdamse keel-, neus- en oorspecialist doet zijn confronterende uitspraken vandaag op de tiende Internationale Dag van het Gehoor en Oor (World Hearing Day 2017), uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO. De geluidsbelasting in de eerste levensjaren komt bovenop de gehoorschade die bij een nog immer groeiend aantal tieners en jongvolwassenen optreedt in discotheken en tijdens muziekfestivals.
De Nationale Hoorstichting in Den Haag wil dit jaar indringend aandacht besteden aan preventie bij kinderen, jongeren en volwassenen.
Dit om gehoorschade op jonge leeftijd te voorkomen en om volwassenen met beginnend gehoorverlies te bewegen eerder hulpmiddelen in te schakelen.
Uit een gisteren gepresenteerd, al tien jaar lopend Hooronderzoek door het VU medisch centrum in Amsterdam blijkt dat de meeste mensen met gehoorbeschadiging rond hun 50e levensjaar last van gehoorverlies beginnen te krijgen. ,,Op deze leeftijd staan mensen midden in het leven met werk en kinderen en kan een verminderde gehoorcapaciteit een grote impact op hun leven hebben”, stelt onderzoeker Mariska Stam.
Uit dit Nationale Hooronderzoek blijkt onder meer dat mensen met een verslechterend gehoor vaker vermoeid zijn.
VUmc doet op dit moment onderzoek naar de invloed van gehoorverlies op luisterinspanning en stress.
Wereldwijd zijn er op dit moment 360 miljoen mensen met gehoorverlies, ruim 50 miljoen hiervan leven in Europa. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de kosten van gehoorverlies wereldwijd immens. De organisatie heeft berekend dat de kosten door een verlies aan arbeidsproductiviteit, maar ook cognitieve achteruitgang en depressie door een verslechterend gehoor, rond de 750 miljard dollar per jaar bedragen. Bovendien liggen de zorgkosten alleen al tussen 67 en 107 miljard dollar. Daarin zijn de kosten van hoortoestellen en zogeheten ’cochleare’ implantaten nog niet eens meegenomen.

©Telegraaf 3 maart 2017
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..