Terug

Bericht

Plasproblemen? Blijf er niet mee rondlopen

Zeven jaar geleden schreven we op deze plek over plasproblemen, waaronder ongewenst urineverlies. Geen makkelijk onderwerp, er hing veel schaamte omheen. Dat blijkt nog steeds zo te zijn. Vrouwen én mannen durven er vaak niet over te praten. Want ja, ook mannen kunnen er last van hebben. Gelukkig kun je aan plasproblemen veel doen, zeker als je er op tijd bij bent. Blijf er dus niet meer rondlopen!

Plasproblemen bestaan in verschillende vormen. Bij inspanningsincontinentie (ook wel stressincontinentie genoemd) is sprake van urineverlies bij hoesten, tillen, niezen, sporten of lachen. Dit komt vooral bij vrouwen voor. Bij aandrangincontinentie (ook wel urge-incontinentie genoemd) moeten mensen om de haverklap heel nodig naar de wc, maar hoeven ze telkens maar heel weinig of zelfs niet te plassen. Hier hebben zowel mannen als vrouwen last van.

Sommige mensen kampen met een combinatie van inspannings- en aandrangincontinentie. Daarnaast kunnen plasproblemen ontstaan na een bevalling, als gevolg van een ziekte (bv. suikerziekte, multiple sclerose) of door verminderde mobiliteit (bv. door reuma of artrose).

Het hoort erbij? Nee!
Vooral 60-plussers denken dat plasklachten bij de leeftijd horen. Ze schikken zich in het ongemak en passen hun (sociale) leven erop aan. In het begin is dat misschien te doen, maar wie plasproblemen op z’n beloop laat, zal merken dat de klachten steeds groter worden. Uiteindelijk tast het de kwaliteit van leven ingrijpend aan. Het is dus belangrijk om juist bij beginnende klachten aan de bel te trekken.

Aandacht voor mannen
Lange tijd richtte de zorg zich vooral op vrouwen, omdat het bij hen het meest voorkomt. De mannen schoten er een beetje bij in, maar dat is veranderd. Hun klachten worden heel serieus genomen en op individuele basis aangepakt. “Mannen hebben meestal last van nadruppelen, een zwakke urinestraal of vaak aandrang voelen om te plassen”, vertellen praktijkondersteuner Willeke Beex en bekkenoefentherapeut Sanne de Jong. Beide zorgverleners zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met plasproblemen.

Wat doet de bekkenbodem?
Bij mannen ontstaan de problemen meestal door een overprikkelde blaas of door prostaatklachten. Daar is veel aan te doen via training van de bekkenbodem. Sanne de Jong, werkzaam bij Fysiotherapie Achtse Barrier, heeft diverse mannen kunnen helpen. “Eerst geef ik uitleg over de bekkenbodem. Jazeker, ook mannen hebben er een. Maar wat doet die en wat voel je ervan? Bewustwording is de eerste stap.”

Oefeningen om te ontspannen
Daarna volgen oefeningen om de bekkenbodem te ontspannen, gaat Sanne verder. “Vooral bij een vergrote prostaat is dat belangrijk, omdat dit tot een drukkend gevoel kan leiden. Door dat gevoel gaan mannen duwen en persen om te kunnen plassen. Maar daardoor neemt de druk op de bekkenbodem toe. Zo beland je in een vicieuze cirkel.” Voor mannen die een prostaatoperatie moeten ondergaan, heeft ze een advies: leer vóór die operatie vast bekkenbodemoefeningen aan. “Dan weet je hoe het werkt en herken je het gevoel. Na een operatie is dat lastiger.”

Altijd een toilet zoeken
De meeste vrouwen worden in eerste instantie ondersteund door de praktijkondersteuner. Willeke Beex heeft hier vele jaren ervaring mee. “Plasproblemen kunnen een grote invloed hebben op het sociale leven. Vrouwen vertellen me dat als ze ergens heengaan, ze altijd bezig zijn met het zoeken van een toilet. Dagjes uit staan in het teken van het plassen.” Toch stappen veel vrouwen niet naar de huisarts. “Bij urineverlies zeggen ze: ‘ach, het is maar een beetje’ en ‘ik heb me zo weer omgekleed’. De drempel om hulp te zoeken, is groot. Ik hoop dat hier verandering in komt.”

Willeke benadrukt dat de begeleiding altijd ‘op maat’ is. “Vroeger werkten we volgens een standaardprogramma. Nu kijken we per persoon naar wat iemand nodig heeft.” En tot slot een belangrijk advies: blijf drinken, verspreid over de dag. “Mensen hebben de neiging om minder te gaan drinken. Dat is niet de oplossing.”


Goed om te weten!

• Ga bij plasproblemen altijd eerst naar de huisarts. Deze gaat met u in gesprek en voert een lichamelijk- en urineonderzoek uit. Dit om andere aandoeningen, bijvoorbeeld een blaasontsteking, uit te sluiten. Vervolgens wordt bekeken wat de beste aanpak is.
• Willeke Beex is de gespecialiseerde praktijkondersteuner bij Gezondheidscentrum Achtse Barrier. Maaike Merkelbach vervult die functie bij Medisch Centrum Artois.
• Willeke, Maaike en Sanne hebben regelmatig afstemming over de zorg aan mensen met plasproblemen.
• Ook de verloskundigen en apotheken van het samenwerkingsverband elz’ Achtse Barrier zijn betrokken bij de behandeling van plasproblemen.
• Op www.thuisarts.nl vindt u veel informatie over dit onderwerp.
• De gratis app ‘Bekken Bodem’ biedt zowel informatie als ondersteuning bij oefeningen.
» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..