Terug

Bericht

Jansen BV veroordeeld

Copyright ED.NL 2017
Justitie wil miljoenen van afvalbaas Jansen
Ondernemer krijgt taakstraf voor asfaltberg in Son DEN BOSCH
Veroordeling tot werkstraf maakt weg vrij voor procedure om illegaal verkregen winst terug te halen bij eigenaar A. Jansen.

FRANK VAN DEN HEUVEL F.VDHEUVEL@ED.NL

De Gerwense afvalondernemer Toon Jansen is tot een werkstraf van vijftig uur veroordeeld in de zaak rond de opslag van teerhoudend asfalt (TAG) in Son. Dat vonnis, gisteren uitgesproken door de Bossche rechtbank, maakt voor justitie de weg vrij om ook geld terug te halen bij Jansen. Het OM heeft berekend dat het bedrijf met de opslag bijna 12,5 miljoen euro op illegale wijze heeft verdiend.

Deze 'ontnemingsprocedure' kan nog vele maanden gaan duren. Er is al wel beslag gelegd op privé-eigendommen van Jansen. De rechter-commissaris heeft een machtiging gegeven voor een maximumbedrag van elf miljoen. Onbekend is voor welk bedrag precies beslag is gelegd.

Toon Jansen (67) geeft leiding aan het bedrijf en is dus volgens de rechtbank verantwoordelijk voor wat er met de TAG-opslag is gebeurd. Tussen 2010 en 2014 liet A. Jansen BV de asfaltberg hoger groeien dan de vergunning toeliet. Ook bleven de asfaltresten langer liggen dan was toegestaan.

Jansen deed dat met het oog op de komst van een thermische reinigingsinstallatie (TRI), maar die fabriek mocht al die jaren niet worden afgebouwd. Tal van procedures werden gevoerd bij de bestuursrechter, onder meer aangezwengeld door buurman Roland van Pelt, die het naastgelegen Aquabest exploiteert. Inmiddels -tien jaar nadat de eerste TAG werd ingenomen- heeft Jansen groen licht gekregen en lijkt de vergunning in aantocht.

Hoger beroep

Jansen overweegt in hoger beroep te gaan. Naast de straf voor de ondernemer als privé-persoon zijn twee bv's van het bedrijf veroordeeld. Zij kregen geldboetes van tienduizend euro elk. In alle gevallen gaat het om onvoorwaardelijke straffen. Volgens de rechters is de kans op herhaling klein. De Raad van State heeft als hoogste bestuursrechter al bepaald dat de asfaltberg voor 1 april 2018 in fases moet verdwijnen, op straffe van dwangsommen van vele miljoenen euro's.

Het is niet de eerste keer dat Jansen in dit dossier in het verdachtenbankje zat. Al in 2013 liet de provincie de integriteit van het bedrijf toetsen bij landelijk bureau Bibob. Er waren 'vermoedens van strafbare feiten', zonder dat werd gezegd waar het precies om ging. Jansen was destijds woedend. ,,Ik word afgeschilderd als crimineel. Dat maakt mijn bedrijf kapot en dat pik ik niet."

Hij vertelde toen zelf dat hij één keer tot een boete was veroordeeld, in '92, omdat hij overuren van zijn personeel zwart had uitbetaald. ,,Dat wordt me nu nog nagedragen", zei Jansen. De provincie ging uiteindelijk verder met de vergunningverlening, maar stelde 'aanvullende voorschriften op die het gevaar op strafbare feiten moeten beperken'.

Niet aan de orde in het bibob-onderzoek was de geruchtmakende affaire, rond de eeuwwisseling, rond de bouw van de nieuwe villa van Jansen in Gerwen. Het huis werd veel groter dan vergund. Jansen werd jaren later gedwongen om enkele bijgebouwen af te breken, maar de villa mocht blijven staan.
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..