Naam: Anja van de Loo
In de Achtse Barrier sinds: 1978
Project: AB Voor Elkaar

  • Anja

"We drinken koffie, we maken een geintje, maar uiteindelijk zit er meer achter natuurlijk. Mensen kunnen hun verhaal kwijt, hun hart luchten."

Een bakkie bij Koffie met Iedereen

Het klinkt zo eenvoudig: samen een kopje koffie drinken met buurbewoners. Maar Koffie met Iedereen helpt ondertussen al zo'n 30 bewoners om zich minder eenzaam te voelen. Samen kletsen, ideeën uitwisselen en vooral veel lachen. Niets moet, alles mag volgens drijvende kracht achter het project Anja van de Loo.
 

Vrijwilligers veteraan
Anja is een van de eerste bewoners van de wijk en al sinds 1978 actief als vrijwilliger. Peuterleidster, barvrouw, mantelzorger, oppas en nu gastvrouw. Anja heeft veel rollen vervuld. "Het zit er gewoon in, denk ik. Ik ben een zorgzaam type. Iets voor een ander doen, luisteren naar verhalen, het voelt voor mij niet als een plicht. Sterker nog: ik vind het gezellig en fijn."

Alles mag, niets hoeft
In 2015 heeft ze samen met Buro Cement dit project opgezet en is ze sindsdien één van de vaste gastvrouwen van Koffie met Iedereen. Een inloopochtend in de Mortel waar iedereen welkom is voor een bakje koffie. "Het is bedoeld als hangplek voor iedereen die er behoefte aan heeft. Jong, oud, nieuw in de wijk of al jaren woonachtig in de Achtse Barrier. Dat maakt niks uit. Belangrijk voor ons - en wellicht ook de kracht van het project – is het vrijblijvende karakter. Kom je de ene week wel en dan een maand niet? Prima! Geen lidmaatschap, geen contributie. De drempel is voor mensen die eenzaam zijn toch al wat hoger om zoiets te ondernemen. Laagdrempeligheid is een must."

Sociale functie
"We drinken koffie, we maken een geintje, maar uiteindelijk zit er meer achter natuurlijk. Mensen kunnen hun verhaal kwijt, hun hart luchten. Even ergens anders over kletsen of elkaar vooruit helpen. Zo hadden we een Chinese vrouw die graag Nederlands leert, nou dan is er meteen iemand die dat leuk vind om wat uit te leggen en te oefenen. Koffie met Iedereen heeft een grote sociale functie."

Erg welkom
Dat een initiatief als dit erg welkom is in de wijk zie je aan de flinke opkomst. "We begonnen met 4 mensen die langskwamen en nu zijn dat er elke week alweer 30. En dat aantal blijft groeien. Gelukkig heb ik nu hulp van Jannie, een tweede gastvrouw die er net zo van geniet als ik. Mensen mogen mij altijd bellen, ik sta klaar. Maar met 30 mensen is een beetje ondersteuning wel fijn!"