Naam: Kees Lepoeter
In de Achtse Barrier sinds: 1985
Project: Adopteer een straat
"Ik vind het mooi om te zien dat zoiets simpels als ook de openbare ruimte netjes houden, toch nog heel belangrijk is voor veel mensen. Die mentaliteit wil ik koesteren."
Adopteer een Straat
Samen werken aan een mooi, schoon en groen Eindhoven. Door boomspiegels aan te planten, geveltuintjes aan te leggen of zwerfafval op te ruimen. Met Adopteer een Straat brengt bewoner Kees Lepoeter mensen in beweging.
Mooi, schoon en groen
Iedereen kan een stukje straat, park, plein, of welke openbare plek ook, adopteren. Waar je je stoort aan zwerfaval bijvoorbeeld of waar je vindt dat er meer groen mag komen. Buurtbewoners bepalen zelf hoe ze het aanpakken. De één kan wat opruimen tijdens een wandeling met de hond, de ander heeft meer tijd en zorgt voor bloemen in de boomspiegels of planten op een braakliggend terrein. Alle beetjes helpen. De gemeente zorgt voor de grijpers, handschoenen, reflecterende hesjes en zelfs zaden en bloembollen voor wie daar iets mee wil doen. Buurtbewoners hoeven zelf geen kosten te maken.
Heel eenvoudig
Al vier jaar is Kees actief met dit project. Het eerste jaar had hij al veertig enthousiaste buurtbewoners en vier jaar later nu zijn er maar liefst driehonderd Eindhovenaren aangesloten bij Adopteer een Straat. "Het grote succes van het project heeft alles te maken met de eenvoud ervan. Er zijn geen verplichtingen. Dat vind ik heel belangrijk. Je hoeft echt niet uren van je tijd te besteden of moeilijke dingen te doen. Als het vanuit het hart komt, kun je veel bereiken. We leven in een individualistische samenleving en ik vind het mooi om te zien dat zoiets simpels als ook de openbare ruimte netjes houden, toch nog heel belangrijk is voor veel mensen. Die mentaliteit wil ik koesteren."
Geboren uit behoefte aan verbinding
Net als de meeste vrijwilligers is ook Kees er langzaam ingerold. "Je hebt je baan en je gezin en dan blijft er weinig tijd over voor contact met buren. Ook al woon ik hier al sinds 1985, ik kende bijna niemand in de wijk. Nadat ik mijn vrijwilligerswerk als atletiekcoach na 20 jaar vaarwel zei, was die tijd er wél. Ik ben een keer aangeschoven bij een buurtvergadering en toen langzaam in de kring van actieve bewoners terechtgekomen. Eind 2008 ben ik in gesprek gegaan met Woonbedrijf over achterstallig onderhoud en toen is het gaan rollen. Ik kwam op dit idee, heb het voorgelegd aan de gemeente en zij reageerden heel enthousiast. Toen ik ook nog de Lumens prijsvraag ‘Beste buurtinitiatief' won, konden we helemaal goed van start."
Win win win situatie
"Het is voor de gemeente heel belangrijk geweest om van buurtbewoners te horen wat er nodig is in onze wijk. Dat konden zijn niet allemaal bedenken. Het is een mooie samenwerking geworden. Bovendien is het zelf aanpakken van de wijk heel goed voor het ‘wij-gevoel' en de sfeer. Wij hebben meer contact met elkaar als buurt, zij zijn blij met onze input en leveren hun bijdrage en ik ben heel blij dat Eindhoven langzaamaan steeds schoner, mooier en groener wordt. Het is een win win win situatie!"