Naam: Jeanne Vlassak
In de Achtse Barrier sinds: 2002
Project: Bloementuin/Ontmoetingsplek
"Mooi om te zien dat een beetje kleur en natuur op straat zo'n positief effect heeft op de sfeer in de buurt."
"Ik dacht: je kunt je ergeren, maar je kunt ook in actie komen!"
Het groene hart van Jeanne
Al zo lang ze zich kan herinneren heeft ze het al: een enorme liefde voor bloemen, planten en tuinieren. Nu ze met pensioen is heeft Jeanne Vlassak alle tijd voor haar passie. En dat gaat van eigen tuin, naar straatbeeld, naar een heuse bloementuin en ontmoetingsplek bij de oude trimbaan in het park ter hoogte van de Perpignanlaan.
Saai en kaal op straat
Jeanne is al haar hele leven bezig met tuinieren. Lekker in eigen tuin en sinds haar pensioen breidt ze steeds verder uit. "Ik vond het allemaal best saai en kaal op straat. Ook ergerde ik me aan de rommel die op straat werd achtergelaten. Ik dacht: je kunt je ergeren, maar je kunt ook in actie komen! Toen ik in 't Brierke een oproep voor ‘Adopteer een Straat' zag, heb ik me aangesloten. Dit is een initiatief dat helpt straten samen met buurtbewoners schoon te houden. Ik ben begonnen met het planten en onderhouden van bloemen in de boomspiegels en om de lantaarnpaal." Dat had direct een heel positief effect op de buurtbewoners: "Mensen zijn zó enthousiast, dat is erg leuk. Mensen maken een praatje en groeten elkaar meer. Mooi om te zien dat een beetje kleur een natuur op straat zo'n positief effect heeft op de sfeer in de buurt."
Steeds groter
Die positieve energie smaakt naar meer. Jeanne komt op het idee om een openbare buurtbloementuin aan te leggen in het stukje park, dat de gemeente toch al verwaarloosde. "Het leek me geweldig als we samen een tuin kunnen aanleggen waar mensen hun planten kunnen doneren, samen tuinieren en elkaar kunnen tegenkomen voor een praatje. Ik loop zelf echt niet de deur plat bij mijn buren, maar ik vind het wel leuk om af en toe eens een gezellig praatje te maken. Ik weet zeker dat meer mensen dat fijn vinden. Een tuin is hiervoor een ideale, laagdrempelige omgeving. Ik heb dit idee geopperd bij Wendy Boeijen van Buro Cement en ook zij was enthousiast."
Serieuze aanpak
Voordat je ‘de Groene Long' het openbaar park in de Achtse Barrier naar bloementuin van buurtbewoners hebt getransformeerd, moet je heel wat stappen zetten. En geduld hebben. Ontwerper Marije van der Park is ingeschakeld, de behoefte van de buurtbewoners is gepeild, er zijn vergaderingen geweest en de gemeente heeft een bodemonderzoek gedaan.
Zoveel meer dan alleen een tuin
Dat het haar zoveel zou opleveren had Jeanne niet kunnen bedenken. "Het is zoveel meer dan bezig zijn met mijn passie, tuinieren. De mensen die ik ontmoet heb, het traject waar ik zoveel van geleerd heb en vooral de ontmoetingen en contacten onderling die zijn ontstaan. Dat had ik van te voren nooit kunnen bedenken! Er kan vaak veel meer georganiseerd worden dan je denkt, als je maar in actie komt!"