Terug

Bericht

Testen en quarantaine, hoe zit dat?

Gelukkig is het vaccineren begonnen. Toch moeten we ons zeker nog blijven houden aan de basisregels. En dat betekent ook je laten testen als je klachten hebt  die bij corona horen. Als je net contact hebt gehad met iemand die corona heeft, wat betekent dat dan voor jou? Wanneer moet je in quarantaine, en hoe lang duurt dat dan?

Stel dat je pas geleden iemand ontmoet hebt die corona heeft. Hoe  weet je of je in quarantaine moet? Welke regels volg je?
Je bent langer dan 15 minuten te dichtbij iemand geweest die corona heeft. Dat kan een huisgenoot zijn, of iemand die je ergens hebt ontmoet, bijvoorbeeld tijdens een bezoek. Misschien heb je daardoor nu zelf ook corona gekregen. Of dat zo is, weet je niet meteen. Het kan wel tien dagen duren voordat je zelf klachten krijgt.
Als je inderdaad te dichtbij iemand met corona bent geweest, dan krijg je informatie van de GGD omdat je er door het bron- en contactonderzoek uit bent gekomen. Of je krijgt een berichtje in de corona melder app.
Je moet dan thuis blijven. Je mag geen bezoek ontvangen en geen boodschappen doen. Je mag wel de tuin in of het balkon op. Dit heet in quarantaine gaan. Zo kun je corona aan niemand anders doorgeven.  Zorg er ook voor dat je 1,5 m afstand houdt van de mensen met wie je in huis woont. Bedenk dat je zelf anderen misschien kunt besmetten, zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Dus houd je goed aan de regels.

In quarantaine en klachten: laat je meteen testen
Terwijl je in quarantaine bent, kun je een of meer van de volgende klachten krijgen:

  • Niezen of hoesten
  • Niets ruiken of proeven
  • Keelpijn
  • Benauwdheid
  • Snotneus
  • Koorts (38 graden Celsius of meer)

Krijg je een van deze klachten? Laat je dan meteen testen! Bel gratis 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl. Totdat je de uitslag van de test hebt, moet je nog steeds binnen blijven. Je mag  geen bezoek ontvangen en  geen boodschappen doen.
De uitslag en wat je dan moet doen krijg je te horen van de GGD of coronatest.nl.

In quarantaine en geen klachten: laat je na 5 dagen testen
Heb je 5 dagen lang, nadat je de persoon met corona voor het laatst gezien hebt, geen klachten? Laat je dan ook testen. In de brief van de GGD en in de coronamelder-app staat het telefoonnummer waarmee je een afspraak kunt maken. Normaal duurt de quarantaine 10 dagen.  Als de test laat zien dat je geen corona hebt, mag je eerder naar buiten.
Let de 5 dagen na de test wel goed op. Je  kunt namelijk nog steeds ziek worden. Blijf daarom voor de zekerheid uit de buurt van oudere mensen of mensen die snel ziek kunnen worden. Als je toch nog klachten krijgt, laat je dan meteen opnieuw testen.

Hoe kom je de lockdown door? Het helpt om je elke dag te houden aan een vaste regelmaat. Door elke dag  op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan, te eten op vaste tijden, en op tijd pauze te nemen als je thuis werkt. Blijf bewegen en ga naar buiten als je kunt. Geef elkaar de ruimte in huis.

Als je het mist om andere mensen te zien, kun je whatsappen, videobellen met vrienden of familie, of fotos delen via social media. Vraag om hulp als je niet weet hoe dat werkt.

Probeer positief te blijven, je kunt dingen nu toch niet veranderen. Leef in het nu en geniet van de kleine dingen. Bedenk wat je wel kunt doen en vergeet vooral niet dat de lockdown ook weer ophoudt.

Kijk op www.coronastoptbijjou.nl. Daar staat ook meer informatie in de talen Engels, Duits, Turks, Arabisch, Pools en Roemeens.

 

» Bijlage: korter in quarantaine-GGDbzo-DEF-raster plus copyright.pdf
» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..