Studenten Fontys en Summa werken met bewoners en professionals aan twaalf projecten in de wijk
 

Op woensdag 27 september 2023 telden we vijfentwintig Fontys- en drie Summa-studenten bij de introductiedag van leergemeenschap De Stap naar Gezonder in de Achtse Barrier. De studenten liepen een wandelroute, deden een ruilactie en we hebben een quiz over de wijk gehouden om zo  op een ontspannen manier kennis te maken met elkaar en de wijk. Een goede basis is hiermee gelegd zodat de studenten met bewoners en professionals aan de slag kunnen voor de twaalf verschillende projecten die ze in de wijk gaan doen.
 

De in totaal 28 studenten van Fontys en Summa gaan met bewoners en professionals samen leren én bijdragen aan een gezonde en vitale wijk, waarin iedereen mee mag en kan doen. Een greep uit de verschillende thema’s, activiteiten en projecten:

 • Twee vierdejaars studenten Toegepaste Psychologie onderzoeken situaties rondom mentale gezondheid in de wijk.

 • Een vierdejaars student Verpleegkunde onderzoekt hoe De Stap naar Gezonder te intensiveren middels de sociale basis met eerstelijns zorg.

 • Een stagiaire Sociale Studies heeft als thema de diversiteit in de wijk en het wijkcentrum.

 • Een groepje van drie minorstudenten Beweegontwerpen gaan met bewoners en geïnterneerden de “tuin” achter het wijkcentrum ontwikkelen.

 • Twee minorstudenten GGZ professional en een jaar stagiaire Sociale Studies gaan aan de slag met het uitvoeren en bevorderen van Zin in! gespreksgroepen in de wijk.

 • Een groepje van vier minorstudenten Exploring Health Behavior gaan de Morgen Gezond Weer Op Kaart implementeren en door ontwikkelen.

 • Vier tweedejaars studenten van Social Work maken een wijkscan en kiezen allemaal hun eigen maatschappelijk thema, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid onder jongeren.

 • Een groep eerstejaars studenten Social Work voert een creatieve opdracht uit rondom het vergroenen van de straten in de wijk met de bewoners van de Gascognehof.

 • En dan zijn er ook nog studenten die meelopen met de wandelgroep de Bezige Barrier, meedoen en mee organiseren van een kookgroep, etc, etc.
   

"Wat een diversiteit aan studenten, activiteiten en wat een gave energie geeft dit, zo samen met studenten, bewoners en professionals leren en bouwen aan een vitale wijk!", zegt bruggenbouwer van Fontys Frans van Mil.

Nieuwsgierig naar de leergemeenschap? Neem contact op met F.vanMil@fontys.nl of kom op een woensdagochtend langs in wijkcentrum De Mortel in de Achtse Barrier, we zijn te vinden in het Jongeren Centrum van Dynamo. Je bent van harte welkom! (Tijdens schoolvakanties niet aanwezig).